Historie


Ongeveer 40 jaren terug

Blazersensemble Dal Segno is op 27 maart 1980 opgericht. Wat begon als een experiment van twaalf enthousiaste muzikanten groeide al snel uit naar een volwassen ensemble. Het jaar 2020 was dus een jubileumjaar, maar door corona zal de viering van dit jubileum en de bijbehorende concerten op een later moment plaats vinden.

Een kleine club met muzikanten, die niet de geijkte paden bewandeld, maar dat voor een klein blazersensemble, groot werk aanpakt. Een aantal keren per jaar laten we dat aan iedereen horen. Volg daarom de agenda om ons te treffen en naar ons te luisteren.

De eerste jaren repeteerde Dal Segno in hotel De Schelde. Via cafe De Blauwe Hand kwam de vereniging terecht in De Stoelemat. Na vele jaren is Dal Segno daar vertrokken naar het Zwijnshoofd, en inmiddels wordt er gerepeteerd in Het Hoofdkwartier op Borgvliet.

Het jaarconcert van Dal Segno is inmiddels niet meer weg te denken van de evenementenkalender in Bergen op Zoom. Tal van solisten, orkesten en koren uit Bergen op Zoom en omgeving zijn door de jaren heen te gast geweest bij Dal Segno. Daarbij houdt de regio niet op bij de grens, maar kijken wij ook naar onze zuiderburen.

Onder andere trompettist Frank van der Poel, saxofonist René Hendrickx beide van de Marinierskapel en hoornist Jasper de Waal van het Koninklijk Concertgebouworkest hebben bij ons gesoleerd. Zo speelde Rob Musters een glansrol in een van onze Klezmer-vertolkingen. Ook vocalisten voelen zich bij ons thuis, zoals Sam Schoutens bekend van The Voice Kids.

Onze gastorkesten tijdens deze jaarconcerten komen uit de regio en zo ontvingen wij harmonieën uit Nieuw-Vossemeer, Halderberge, Putte-Grens (B), Essen (B), Nispen en Kalmthout (B). Enkele namen zijn Semper Crescendo, Essentia, K.M. Vlijt en Eendracht en De Verenigde Statievrienden.

... met René Hendrickx