Het orkest


Even het orkest voorstellen

Dal Segno is een blazersensemble uit Bergen op Zoom. Een club van ongeveer 25 muzikanten die niet de geijkte muzikale paden bewandelt. Een klein ensemble met houtblazers, koperblazers en slagwerkers dat groot werk durft aan te pakken. Het repertoire is veelzijdig: van klassieke nummers tot hedendaagse arrangementen.

Dal Segno verzorgt ongeveer vier concerten per jaar. De bekendste daarvan vormt het jaarconcert aan het einde van het jaar, waarvoor steevast ook andere orkesten en muzikanten worden uitgenodigd. Het blazersensemble geeft daarnaast vaak acte de presence op evenementen zoals Koningsdag, en Kunsten in de Monumenten (Open Monumentendag).

De naam Dal Segno verwijst naar een muziekterm uit het Italiaans en betekent ‘vanaf het teken’. Het 'teken' in kwestie (segno) is dan meestal een S met puntjes in de bochten. Ook wordt er wel een paragraaf-teken voor gebruikt en een enkele keer een coda-teken. In muzieknotatie wordt Dal Segno of afgekort D.S. meestal boven de laatste maat geschreven. De muzikant moet dan alles vanaf het segno-teken nog een keer spelen.